Paylaş |
|
Tweet |
Mutlu, başarılı, şanslı ve neşeli olmak istemeyen birini bulmak pek mümkün değildir. Mutluluk psikolojisi, insan yaşamının her alanında tatmin edici bir kombinasyon anlamına gelir. Aynı zamanda, bu memnuniyet günlük olarak hissedilmelidir.
Psikolojideki mutluluk, sevinçten mutlak zevke kadar olumlu duygulardan oluşan bir refah duygusudur. Genel olarak, psikolojide, mutluluk kavramı oldukça belirsizdir ve anlamı farklı insanlar için ve hatta farklı Uluslar, kültürler ve hatta dönemler için çok farklıdır. Aynı zamanda, her modern insan için uygun olan bazı genel ilkeleri tanımlayabilir ve mutluluğun ne olduğunu daha eksiksiz ve doğru bir şekilde formüle etmemize izin verebiliriz.
Psikoloji açısından mutluluk,
Mutluluk: Bu, hayatımızın hem temel hem de yüksek ihtiyaçlarımızı tam olarak karşıladığı zamandır. Kabul ettiğim Konu, aç bir insanın mutluluğun öforisini uzun süre hissetmeyeceği, sonunda baskı, açlık ve durumu düzeltmek için acil bir ihtiyaç hissedeceğidir. Bu, belirli bir zamanda mutluluk olmadığı anlamına gelir. Benzer şekilde, daha yüksek ihtiyaç seviyeleri ile. Bazı insanlar yeterli paraya, arkadaşlara ve aileye sahip gibi görünüyor, ancak örneğin mesleklerinde görevlerini yerine getirilmedikleri için mutsuz hissediyorlar. Psikolojideki mutluluğun, her biri ayrı ayrı ele alınması gereken birçok tezahürü vardır.
Birçok insan, mutluluk kavramının kendileri için ne anlama geldiğini tam olarak belirlemek için psikolojik yardım ister. Bir kişinin belirgin bir sebep olmadan tamamen ezilmiş ve depresif hissettiği olur. Hepsi bu gibi görünüyor, ama bir şey eksik. Bu gibi durumlarda, psikolojik yardım çok yararlıdır. Deneyimli uzmanlar, durumun nedenlerini anlamanıza, kökenlerini bulmanıza ve durumdan çıkış yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.
Zaten belirlediğim gibi, psikolojinin mutluluğu birkaç bileşen içerir. Bir kişinin genel durumu üzerindeki etkilerinin derecesi de bir dizi faktöre bağlıdır.
Modern bir insan için temel ihtiyaçları şunlardır:
Yiyecek, su, uyku, dinlenme ve başınızın üzerinde bir çatı için temel ihtiyaçlar diyebiliriz.
Güvenlik. Mutlu olmak için, bir kişinin bulunduğu yerde rahat olması gerekir. Bu aynı zamanda güzellik, özgürlük, uygun iklim vb. için de iyidir.
Zevkin varlığı. Bu öğe her biri için ayrı bir karaktere sahip olacaktır. Biri lezzetli yemeklerden memnun olur, biri seksten mutlu olur, biri sevgi ve şefkatten mutlu olur.
Olumlu sosyal ilişkilerin varlığı. Dünyada yalnız başına gerçekten mutlu hisseden çok az insan vardır. Çoğu durumda, bir kişinin mutlu olması için başka bir kişiye ihtiyacı vardır.
Başarılı olma arzusu ve fırsatı. Sevdiğiniz şeyi yapmak ve başarılı olmak, değerli bir ödül almak ve bunun için dikkat çekmek, milyonlarca insanın hayali değil mi?
Benlik saygısı, önemi, romantik ve arkadaşça bağlanma duygusudur.
Bu ihtiyaçların başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için, bir kişinin dış dünyadaki sürekli değişikliklere esnek bir şekilde uyum sağlamayı öğrenmesi gerekir.
Mutlu insanların ilkeleri ise;
Mutluluk her zaman görecelidir. Kendinizden ve hayatınızdan nasıl memnun kalacağınız sorusu, bugün çoğu insanın ilgisini çeken şeydir. Elbette, kesin talimatları vardır. Ancak, daha mutlu hissetmenize yardımcı olacak bazı ilkeleri benimseyebilirsiniz:
Başarı: Her zaman kişisel bakış açınızın bir yansımasıdır. Her zaman başarılı olduğunu düşünmelisin. Bir şey işe yaramadıysa, bu bir başarısızlık olmazdı, sadece koşullara farklı bir şekilde bakmak ve durumdan bir yaşam dersi öğrenmek için bir fırsattır.
Diğer insanlara sempati duyun. Mutluluk kişisel bir kavramdır. Daha mutlu olmak için, kendi gerçeklik değerlendirme ölçeğinizi ve eylem seçeneklerinizi buna göre geliştirin.
Bakış açısına dikkat edin.
Hayatınızda meydana gelen çevreniz, deneyimleriniz ve durumlarınız için minnettar olun ve size bir şeyler öğretsin.
Tıpkı başkalarına karşı dikkatli olduğunuz gibi, kendinize, eylemlerinize ve düşüncelerinize dikkat edin.
Kendinize ve başkalarına gerçeği söyleyin. İç mesajınızın ve söylediklerinizin uyum içinde olduğundan emin olun.
Dinlediğin şeyi takip et. Ana duyu organı vizyon olarak kabul edilmesine rağmen, işitme duyumuz da büyük bir rol oynamaktadır. Bilgi, isteyip istemediğinize bakılmaksızın zihninizde saklanır. Başkalarının olumsuz ve olumsuz duygularını hayatınıza almadığınızdan emin olmak çok önemlidir. Sempati duyabilir, empati kurabilirsiniz, ancak bu duyguları sizinle birlikte bırakmanız tavsiye edilmez.
Çabalarınızda sabırlı ve ısrarcı olun.
Tutarlılığı unutmayalım. Yukarıdaki ilkelerin tek bir uygulamasının her zaman mutlu hissetmenize izin vermesi olası değildir. Onların kullanımı sadece bir alışkanlık değil, bir yaşam tarzı haline gelmelidir.
Sizi hayatınızdan mutlu etmek için başka ne önerebilirim?
Yaratıcı olun.
Kendinizi doğaya bırakın.
Kendinize iyi bakın.
Küçük şeylerin tadını çıkarın.
Güneşte daha fazla zaman geçirin.
Hayvanlarla iletişim kurun.
Bir yolculuğa çıkın.
Evinizi temizleyin.
Yeni şeyler Öğrenin.
Kendinize mutlaka bir iyilik yapın.
Bu zevk eylemlerinden herhangi biri, daha iyi bir yaşam için çabalayan bir kişiye kesinlikle fayda sağlayacaktır.
“Hayattan mutlu olmayı nasıl öğrenebilirim? “sorunun kendisi değil. Nasıl öğrenilir? Günlük olarak, becerilerinizi sürekli geliştirmeyi öğrenmelisiniz. Spontan mutluluk nadiren uzun süre bizimle kalır. Çok daha değerli olan, kendimizi inşa edebileceğimiz ve gelecek yıllar için tasarruf edebileceğimiz mutluluktur!
Klinik Psikolog Dr. Dilarom Demiralay
Bize Ulaşabileceğiniz Adresler