Koronavirüs (COVID-19) İş Yeri Hekimi Nedir – Mert Biçer Anlatımıyla

Paylaş
 

İşyeri Hekimi

Herkesin bildiği üzere ülkemizde çok sayıda iş kazası ve meslek hastalıkları yaşanmaktadır. Sektörden sektöre değişen kaza türleri, zaman zaman yarasız beresiz atlatılsa da bazen uzuv kayıpları, bazen ise çok daha kötüsü olan ölüm durumları yaşanabilmektedir. Bu tür kazaları azaltmak, kazalara sebebiyet veren sorunları ortadan kaldırmak, bu konuda personelin ve çalışanların daha eğitimli olmalarını sağlamak için bazı adımların atıldığı kesindir. Hele ki devlet nezdinde türlü yasaların çıkarılması ve bu yasalara uyulmasının denetlenmesinin sağlanması da gözlemlenebilir. İşte bu noktada OSGB firmaları üzerlerine düşenleri yaparlarken, işyeri hekimleri de bu kapsamda görev alırlar. Yani firmalar sorumlulukları altındaki alanlarda iş güvenliği kurallarına uyarken, bir yandan da işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarını da işletmeye getirip gerekli uygulamaları yaptırmak zorundadır. OSGB firmaları burada devreye girerler.

İşyeri Hekimleri Çok Sayıda İşletme için Zorunlu

Belli başlı şartları sağlayan işletmelerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunludur. Firmanın tehlike sınıfına ve toplam çalışan sayısına göre uzmanın sınıfı ve işyeri hekimi ile diğer sağlık personelinin gerekli olup olmaması ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de iş sağlığı ve işçi güvenliği yasalarına harfiyen uyulmalıdır. Hele ki ülkemiz gibi gelişmekte olan ve bazı konularda eksik kalmış toplumlarda bu tip kuralların daha sıkı takip edilmesi sağlanmalıdır. İş güvenliği uzmanları donanımlı olmalı, işyeri hekimleri ise sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bütün bunların sağlanması için disiplinli ve başarılı OSGB firmaları ile temasa geçilebilir.

Kaliteli İş Güvenliği Uygulamaları

Elbette ki her işletme iş güvenliği uzmanı için tam zamanlı bir çalışma düzeni takip etmek zorunda değildir. Eğer NACE koduna göre tehlike sınıfı belirlenmiş ve çalışan sayısı da yasada belirtilen seviyelere gelmiş ise bu tür dönemlerden itibaren işletmeler için yarı zamanlı veya tam zamanlı iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri görev almalıdır. Bununla beraber uzman ve hekimlerin yangın eğitimi ile ilk yardım eğitimi gibi iki ana eğitim sürecini en iyi şekilde planlamaları ve yönetmeleri de şarttır. Uygulamalı eğitimler ile personele destek olunabilir.

Yazan : Mert Biçer

Etiketler:
mert biçer
  • Site Yorum

Bir yorum bırak