Ak Parti istanbul milletvekili aday adayı Pınar Aktel – Dış Ticaret

Paylaş
 
  • Pınar Aktel, 1983 Ankara doğumludur.Akdeniz Üniversitesi İktisat Fakültesindeki ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümündeki öğrencilik yıllarının ardından, bir süre, ithalat ve ihracat yapan bir firmada dış ticaret uzmanı olarak çalıştı ve 2009 yılında kendi firmasını kurdu. Birçok ülkenin seçkin iş çevreleriyle iş birliği içerisinde bulundu.Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Hollanda, İtalya, Katar, Dubai, Umman, Makedonya, Kıbrıs, Bangladeş, Surinam gibi ülkelerde faaliyet gösterdi ve çalışmalarına devam ediyor. Şirketi hâlen Makedonya Kentsel Dönüşüm Projesini yürütmektedir.

    Pınar Aktel, bir çocuk annesi olup, iyi derecede İngilizce ve Rusça bilmektedir.

    Öncesinde sade bir seçmenken, hain 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aktif sorumluluk alması gerektiğini düşünerek, liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında siyaset yapmaya karar vermiştir ve Ak Parti’den Milletvekili Aday Adayı olmuştur.

  • SINIR ÖTESİ ALIŞVERİŞTE EN YÜKSEK HARCAMALARI HANGİ ÜLKELER YAPIYOR?

En çok sınır ötesi alışveriş yapan ülke ABD. ABD’liler 2015 yılında sınır ötesi alışverişlerde 26,9 milyar dolar harcadı. Onları, her biri 9 milyar dolar harcayan Fransa ve Almanya takip etti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde ise sınır ötesi alışveriş için toplam 15 milyar dolarlık bir Pazar olduğu tahmin ediliyor.

Pınar Aktel, sınır ötesi alışverişin tercih edildiği ülkeler arasında ABD, Çin ve İngiltere’nin başrolde olduğunu söylüyor. Bu ülkelerdeki e-ticaret firmalarının gelişmişliği göz önüne alındığında durum şaşırtıcı değil. Almanya ise komşularının, yani Avusturyalıların, Hollandalıların ve İsviçrelilerin gözdesi. Benzer bir durumu Ortadoğu’da da gözlemlemek mümkün. Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye çevre ülkelerin “alışveriş merkezleri”. Ve yine Avrupalılar da aynı şekilde kendi bölge ülkelerini tercih ediyor.

  • E-İHRACAT VE BLOCKCHAIN

Yurtdışı online alışverişlerde tercih edilen ödeme yöntemini belirleyen faktör, güvenliktir. Yine ödemenin kolayca yapılması, ödeme hizmet sağlayıcısının bilinen ve güvenilir bir marka olması ve pek çok satıcı tarafından kabul edilmesi de önemli kriterlerdir.

Türkiye’nin sınır ötesi alışverişçiler için yeni yeni ön plana çıkan bir ülke olduğunu belirten Pınar Aktel, araştırma yapılan ülkelerde Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’daki tüketicilerin, Türkiye’yi, alışveriş yaptıkları ilk 10 ülke içinde sıralamış olduklarını ifade ediyor. Bu sonuçlara bakarak şunu söylemek mümkün: Türkiye e-ihracatçısının kendini diğer pazarlarda da tanıtması gerekiyor.

Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları analizine göre dünya genelinde sınır ötesinden en çok giysi alışverişi yapılıyor. Batı Avrupalı tüketiciler giysilerini sınır ötesinden satın almayı tercih ederken gelişmekte olan pazarlardaki tüketiciler dijital ürünleri ve giysileri sınır ötesinden alıyorlar. Buna karşılık Ortadoğulular elektronik, seyahat ve giysi alışverişlerini hem online hem de sınır ötesi olarak yapmayı tercih ediyor.

  • E-İHRACATÇI İÇİN İPUÇLARI

Pınar Aktel’in belirttiği gibi, online ticarette başarılı olmak için elbette hedef kitlenin beklentilerini ve hassasiyetlerini bilmek gerekiyor. Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları analizinde şu noktalara özellikle dikkat çekiliyor:

DİL:

Tüketiciler ana dillerinden farklı dillerde hizmet veren sınır ötesi sitelerden alışveriş yapsalar da, kendilerini rahat hissetmiyorlar. Araştırmaya katılanların yüzde 58’i “Ana dilimde olmayan bir siteden alışveriş yapmak beni rahatsız hissettirir” diyor. ABD ve İngiltere’deki tüketicilerin yüzde 70’i İngilizce olmayan bir siteden alışveriş yapmayacaklarını belirtiyor. Özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkelerdeki tüketicilere ana dillerinde servis sunmak önemli bir rekabet avantajı sağlıyor.

 

FİYAT:

Hemen tüm pazarlarda fiyat önemli bir kriter. Ancak fiyat derken, kast edilen ucuz ürünler değil, daha ziyade “ürünün değerinde fiyatlar”. Özellikle de Batı Avrupa, Ortadoğu, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’deki tüketiciler fiyat konusunda hassas. Fiyatlar makul olduğu sürece sınır ötesi alışverişe sıcak bakıyorlar. Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki tüketicilerin yüzde 45’i yurtiçinde zor bulacakları ürünleri almak için sınır ötesine yöneliyor.

 

GÜVEN:

Sınır ötesi alışverişlerde güven önemli bir konu. Yabancı mağazalara en az güvenen tüketiciler yüzde 72’lik oranla ABD’liler. Sınır ötesi alışveriş yaparken İngilizler, Almanlar, Avusturyalılar ve İsviçrelilerin akıllarında soru işaretleri var. Nitekim tüketicilerin büyük çoğunluğu sınır ötesi alışverişlerde bildikleri büyük mağazaları tercih ediyor. Bu, işe yeni başlayacak e-ihracatçılar için önemli bir bariyer. Ancak güven artırıcı ödeme yöntemleri ve iade politikaları açık ve anlaşılabilir süreçler bu bariyeri aşmada yardımcı olabilir.

  • Site Yorum

Bir yorum bırak