Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Paylaş
 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı olan ancak devlet hastaneleri yerine özel hastane ve sağlık kurumlarında tedavi görmek isteyen kişilerin, herhangi bir fark ödemeden özel sağlık kurumlarındaki sağlık giderlerinin karşılanması amacıyla hazırlanan poliçelerdir. Özel sağlık sigortalarından farklı olan sigorta, sigortalının devlet kurumlarında sıra beklemeden, zaman kaybetmeden ve daha kaliteli koşullarda sağlık hizmetini, küçük primler ödeyerek almasını sağlar.

 

Bu poliçe kapsamında sigortalılar, anlaşmalı kurumlarımız içinde yer alan özel hastanelerden faydalanabilmekte ve SGK fark ücretlerini ödemeden tedavi olabilmektedirler.

 

Bu ürüne sahip olan sigortalılar sadece;

 

  • SGK yasal katılım payı olan, muayene bedelini (15 TL)
  • Poliçe özel şartlarınca teminat  dışı olan durumlardaki sağlık ücretlerini
  • SGK’nın ödemediği Sağlık harcamalarını ödemekle yükümlüdürler. İlgili maddeler haricindeki tüm sağlık harcamaları poliçe teminatlarına dahildir.

 

Neden Tamamlayıcı Sağlık Sigortası?

 

En ucuz tamamlayıcı sağlık sigortası tanımı aslında doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü tamamlayıcı sağlık sigortaları konusunda sigorta şirketlerinin fiyatları arasında büyük farklar bulunmaz. En ucuz sigorta, sizin ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun olan poliçedir demek daha doğru olacaktır.

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK güvencesi olup ta özel sağlık kurumlarından herhangi bir ücret ödemeden hizmet almak isteyen kişilere özel hazırlanan bir poliçedir. Bu poliçe ile ücretli çalışan veya SGK güvencesinden faydalanan kişiler diledikleri özel hastaneden hizmet alarak, fark ücreti ödemezler. Primleri de özel sağlık sigortasına göre çok daha ekonomiktir.

 

Sigorta Şirketlerinin Uygulamaları

 

Sigorta primleri konusunda sigorta şirketlerinin uygulamaları farklıdır. Çünkü her ne kadar SGK tarafından hizmetin belli bir miktarı karşılanıyor olsa da, asıl olarak sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastanenin ücret tarifesi prim miktarını belirler. SGK hangi özel hastane olursa olsun, aynı miktarda ödeme yapar.

 

Bu durumda aradaki fark, özel hastanenin fiyatlarına göre belirlenir. Bu fark aynı zamanda primlerin de ne kadar olacağını belirler. Bu bakımdan hangi sigorta şirketinin hangi özel hastane ve sağlık kurumu ile anlaşmalı olduğu konusunda sigortacınızdan detaylı bilgi almanız gerekir.

 

Özellikle tercih ettiğiniz bir özel sağlık kurumu var ise hangi sigorta şirketleri ile anlaşması olduğunu ve SGK ile anlaşmasının olup olmadığını telefon ile öğrendikten sonra, tamamlayıcı sağlık sigortanızı hangi sigorta şirketinden alacağınıza karar verebilirsiniz. Bunların arasından sizin için en uygun poliçeyi belirlemek konusunda sigortacınız size gerekli açıklamayı yapacaktır.

 

Sigortalardaki Güvence

 

Sigorta için temel kriter kişinin SGK’lı olması ve SGK’sının aktif olmasıdır. SGK tarafından karşılanan her türlü sağlık hizmetinin dahil edilebildiği tamamlayıcı özel sağlık sigortası ile verilen güvence, özel hastanelerden daha konforlu ve kaliteli sağlık hizmetinin herhangi bir fark ödenmeden alınmasını sağlar.

 

Son yılların en popüler ve fazla üretim yapılan özel sigortası olan sigorta, ücretli çalışanların da en çok tercih ettiği sağlık poliçesidir. Özel sağlık sigortası sahiplerinin dahi SGK’lı olmaları halinde yaptırdıkları tamamlayıcı özel sağlık sigortası, sağladığı avantajlar ve ekonomik primleri sayesinde özel sağlık sigortaları konusunda yeni bir anlayış getirmiştir.

 

Ücret neye göre belirlenmektedir?

 

Ücretler konusunda baz alınan bir diğer husus ta, SGK ve özel hastanelerin her yıl yenilediği ücret tarifeleridir. Özel hastaneler SGK’nın ödeme yaptığı rakama göre hizmet bedeli belirler. Sigorta şirketleri de anlaşma yaptıkları özel sağlık kurumlarının ücret tarifelerine göre teminat limitlerini ve prim miktarlarını oluştururlar. Çünkü özel hastane SGK’nın ödeyeceğini taahhüt ettiği miktarın üzerindeki kısmı hastadan talep eder. Bu farkın miktarı da sigortanın teminatlarını ve primlerini belirlemektedir.

 

Özetle ücretler konusunda net ve kesin bir rakamdan bahsetmek imkansızdır. Ücretler birden fazla değişkene göre hesaplanmakta ve prim ödemeleri de buna göre belirlenmektedir. Ancak sigorta primlerinin çok ekonomik ve ücretli çalışan herkes tarafından bütçesine külfet oluşturmayacak şekilde rahatlıkla ödenebilen miktarlar olduğunu da unutmamak gerekir.

 

Özel hastanelerde tedavi mümkün mü ?

 

Ülkemizde sayıları hızla artan özel hastaneler ve sağlık kurumlarının bir kısmı özel sigortalar ve devlet ile anlaşmalıdır. Bu anlaşma kapsamında, SGK’lı olan ancak bireysel sağlık sigortası yaptırmak istemeyen veya özel sağlık sigortası primlerini ödeyecek ekonomik gücü olmayan kişilerin, çok daha küçük primlerle özel hastanelerden sağlık hizmeti alması mümkün olmaktadır.

 

Sigortası olan kişiler özel sağlık kurumlarına başvurdukları zaman, herhangi bir ücret ödemeden SGK ve poliçe kapsamında kalan tüm sağlık ücretlerini herhangi bir ücret veya fark ödemeden alabilirler. Özel hastane hizmet bedelinin bir kısmını SGK’dan, kalan kısmını ise özel sigortadan tahsil etmektedir. Özel sağlık sigortaları gibi kişinin yaşına, mevcut hastalıklarına ve risklerine göre primlendirilir.

 

SGK şartı

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası, 0 ila 80 yaş aralığında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, tüm SGK’lılar için yapılmaktadır. Sigortadan faydalanmak için kişinin SGK ile anlaşmalı özel bir hastaneye gitmesi yeterlidir. Ayrıca hastanenin sigorta şirketi ile de anlaşması olması gerekir. Bunun yanında tedavi gerektiren hastalığın poliçeden önce ortaya çıkmamış olması gerekir. Ancak ek teminatlar ile poliçe yapılmadan önceki hastalıkların da sigorta kapsamına alınması mümkündür.

  • Site Yorum

Bir yorum bırak