Vakıf Üniversiteleri İle Devlet Üniversiteleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Paylaş
 

Vakıf Üniversiteleri İle Devlet Üniversiteleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Üniversite, devlet üniversitesi ve (özel) vakıf üniversitesi olarak ikiye ayrılmaktadır. YKS’den sonra puanları düşük olan öğrenciler için en önemli alternatiflerden biri de özel üniversitelerdir. Devlet üniversiteleri; uzun bir geleneğe sahiptir. Devletin varlığı onların arkasında olduğu için ticari olmayan amaçlar ile yurtlar ve barınma sorunları önemli ölçüde çözüme kavuşturulmaktadır. Büyük kampüslerin varlığı devlet üniversitelerinin avantajı olarak düşünülür. Öğretim kadrosunda önemli isimlerin olması sayesinde, avantajlar da beraberinde gelmektedir. Yeni kurulan devlet üniversitelerinde sorunlar genelde daha çoktur. Yetersiz personel, altyapı sorunları, müfredat dışı faaliyetlerin eksikliği ve yabancı öğrencilere karşı olumsuz tutumlar devlet üniversitelerinde yaşanan dezavantajlara verilen örneklerdendir. Bu nedenle, bir devlet üniversitesi seçerken bu kriterleri göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

Vakıf Üniversitesi Olanakları

Vakıf üniversitelerinin de birçok faydası vardır. Öğrenci, sadece bölüm okumak yerine, istediği herhangi bir alanda çalışabilir. Ayrıca daha dinamik bir yapıya sahiptirler ve hızlı değişimlere adapte olmak konusunda zorlanmazlar. Müfredatın esnekliği, iddialı yabancı dil öğretimi, çok sayıda burs, yabancı üniversitelerle işbirliğinin olması, stajın önemi ve mezun olduktan sonra sağladıkları kariyer desteği, İstanbul Özel Üniversite modellerinin yararlarındandır. Bu üniversitelerin dezavantajı, öğrenim ücretlerinin zaman zaman çok yüksek olmasıdır. Ek olarak, sadece bazı üniversitelerde geçerli olan puan farkının çok fazla olması da bir dezavantaj sayılabilir.

Üniversite Bursları

Birçok özel üniversite, öğrencileri teşvik etmek için öğrencileri % 25,% 50 oranında burslu olarak almaktadır. Üniversite adayları bu burslara dikkat etmelidir. Çünkü, bu burslara göre, öğrenciler ücretsiz ya da çok makul bir ücret karşılığında özel bir üniversiteyi seçebilirler. Bir öğrenci belirli bir düzeyde bir üniversitede başarı seviyesini koruyamazsa, üniversite yönetimi öğrencinin bursunu kesebilir. Böylece, öğrenci kaldığı yerden öğrenimine devam edebilir.

Eğitim Kalitesi

Tercih yapmadan önce göz önünde bulundurulması gereken hususlardan biri, üniversitede yürütülen eğitimin kalitesi ve öğretim elemanlarıdır. Son zamanlarda, özel üniversitelerin yüksek oranda deneyimli öğretim görevlileri ile çalıştığı bilinmektedir. Kamu üniversitelerindeki öğretmenlerin kalitesi özel üniversitelerin öğretmenleriyle rekabet etmektedir. Özellikle yerleşik okulların mezunlarının bu okulları akademisyen olarak tercih etmesi kamu üniversiteleri için bir avantajdır. Genel itibariyle İstanbul Üniversiteleri her anlamda avantaj desteği vermektedir.

 

Bazı Vakıf Üniversitesi Bölümleri

 

  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Bunlar da ilginizi çekebilir